Uw gazon verzorgen in de zomer hoeft geen hoofdpijnklus te zijn. Volg onze simpele tips, dan kunt u genieten van uw gazon in de zon, in plaats van erover te piekeren!

Gazononderhoud in de zomer

Of u uw gazon er nu netjes bij wilt hebben liggen of juist wilt gebruiken om bijen en andere insecten mee te ondersteunen, elk gazon heeft regelmatig onderhoud nodig. 

In dit artikel geven wij u de basisprincipes, inclusief tips voor het maaien van het gazon, besproeien en voeden van uw gazon volgens milieuvriendelijke principes. 
 

ONDERHOUD VOOR EEN MOOI ZOMERGAZON

1. BEWATEREN

Gazons die op een korte maaihoogte worden gemaaid, moeten vaker worden besproeid dan gazons die op een langere maaihoogte worden gemaaid (de laagste maaihoogte van maaiers uit ons assortiment is 20 mm).

Als uw gazon bruin wordt door droogte, een waterverbod of verwaarlozing, hoeft u zich geen zorgen te maken - het gazon zal zich waarschijnlijk in de herfst weer herstellen. Als u niet wilt dat het gazon bruin wordt, geef het dan regelmatig water. Echter blijft het in sommige gevallen onvermijdelijk dat het gras bruin kleurt.  

U kunt besparen op uw waterrekening en het milieu ontzien door grijs water te gebruiken dat u opvangt uit uw wasmachine en bad en hergebruikt. Hoewel dit geen oplossing is om het hele jaar te gebruiken, kan het met tussenpozen helpen.

2. VOEDING

Gazons hebben een combinatie van stikstof, fosfor en kalium nodig om gezond te blijven, maar u hoeft dit waarschijnlijk maar één keer per seizoen toe te dienen. 

-    Stikstof zorgt voor sterke scheuten en een dichte groei
-    Fosfor zorgt voor een sterk wortelstelsel
-    Kalium helpt het gras gezond te blijven, zodat het bestand is tegen bedreigingen zoals droogte, ziekte, balspelletjes van kinderen en huisdieren
-    In de handel verkrijgbare gazonvoeding bevat ook zwavel, calcium en magnesium, wat ook nuttig is. Er zijn verschillende manieren om uw gazon te voeden. Sommige zijn milieuvriendelijker dan andere.
-    Voed uw gazon met een in de winkel verkrijgbare gazonvoeding, bij voorkeur biologisch en milieuvriendelijk. Deze zijn verkrijgbaar als een zandbasis of in korrels. Als u tijdens warme, droge perioden korrelvormige voeding gebruikt, moet u het wel besproeien
-    Laat en toe een dun laagje maaisel liggen op het gras achter, dit vergaat vanzelf en voedt het gazon.
-    Sta de groei van microklaver en wilde bloemen in uw gazon toe
-    Maak uw eigen gazonvoeding - Gardening Know How heeft hier een geweldig artikel over, inclusief recepten

3. MAAIEN

Gras houdt van de zomermaanden en zal als een gek groeien, dus u moet het waarschijnlijk minstens een keer per week maaien als de zon schijnt om het er netjes te laten uitzien.

Als er een tekort aan water is (een verbod op sproeien), kunt u overwegen het gras wat langer te laten groeien. Dit voorkomt dat het vocht in de grond verdampt en dat uw gazon bruin wordt als de zon te hard schijnt.

Iets langere gazons zijn ook ideaal voor het kweken van wilde bloemen, zoals microklaver, paardenbloemen en madeliefjes, die goed zijn voor een gezond gazon en ook voor insecten.

U kunt ook overwegen om de messen van uw accumaaier op de maximale maaihoogte te zetten, zodat het gazon de hele zomer iets langer blijft. Raadpleeg uw handleiding voor meer details over hoe dit werkt. 

De maaihoogtes van de accumaaier van EGO variëren van 20 mm tot 95 mm, afhankelijk van het model, dus u hebt genoeg mogelijkheden.

Sommige huiseigenaren gaan zelfs zo ver dat ze wilde bloemen zaaien en hun gazon hoog laten groeien, zodat er decoratieve paden doorheen lopen en kleine speelterreinen worden gemaaid. 

BETER VOOR HET MILIEU

Als innovatief bedrijf zet EGO zich in voor een milieuvriendelijke toekomst. Dit betekent dat we mensen in staat stellen om veranderingen van grote impact door te voeren. Dit loopt uiteen van het vervangen van milieubelastende benzine tuingereedschappen tot het geven van tips voor tuinonderhoud die minder schadelijk voor het milieu zijn.

Als dit onderwerp u interesseert, kunt u ons Challenge 2025-manifest bekijken en zien hoe u kunt meedoen.